Mielipidekirjoitus oppivelvollisuusiän pidentämisestä

11.08.2020

Valtakunnanmediassa (YLE) ja Twitterissä on aktiivisesti keskusteltu oppivelvollisuusiän pidentämisestä. Näyttää siltä, että vasemmistohallitus ajaa uudistuksen läpi, vaikka siihen ei valtiontaloudella olisi varaa. Vaikuttaa siltä, että opetusministeri Li Andersson haluaa jättää oman puumerkkinsä Suomalaiseen koulutusjärjestelmään hinnalla millä hyvänsä.

Mitä uudistus sitten maksaa? On arvioitu, että oppivelvollisuuden nosto yhdellä vuodella maksaa noin 56 miljoonaa euroa ja kahdella vuodella nostaminen lineaarisesti tuplaa kulut. Reilulla sadalla miljoonalla saadaan ammatillisessa opetuksessa opiskelijoille ilmaiset oppikirjat, työkalut, koulumatkat ja koulunpenkille muutama vätys, joka vie opettajan voimavarat. Myös osa rahoista kohdentuu opintojen ohjaukseen ja lisääntyvän byrokratian pyörittämiseen. Toivoisin, että oppivelvollisuuden nostamisen sijaan lisämäärärahoja suunnattaisiin aikaisempaan vaiheeseen lasten opintopolkua kuten perusopetukseen ja oppimisvaikeuksista kärsivien lasten kuntouttamiseen. Varhaisen vaiheen tuki toimisi varmasti paremmin, kuin "jälkihoito" pakottamalla nuoria opiskelemaan ammatillisen koulutuksen puolella.

Nykyinen uudistus on siirtämässä peruskoulussa alkaneet ongelmat ammatillisen koulutuksen hoidettavaksi. Ammatillinen koulutus on ollut viimeiset vuodet isossa myllerryksessä reformin myötä, minkä vuoksi toivon, että opettajille annetaan muutamaksi vuodeksi työrauha ilman uudistuksia.

-Pasi Huhtala