Kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen pitää panostaa

12.04.2021

YLE uutisoi 12.4.2021, että Sysmässä 15-vuotias poika oli toistuvasti kohdistanut raakaa väkivaltaa 13-vuotiaita poikia kohtaan mm. koulussa. Uutinen on täältä kokonaan luettavissa: https://yle.fi/uutiset/3-11879666 

Nämä uutiset ovat todella surullista luettavaa ja koskettaa minua myös työni puolesta.   Erityisesti minua suututtaa tässä Sysmän tapauksessa opetushenkilöstön välinpitämättömyys asian hoidossa. Ilta-Sanomien tiedon mukaan koulun välituntivalvojina toimineet opettajat näkivät ainakin osittain joitain väkivallan purkauksia, mutta eivät juurikaan puuttuneet niihin. Näin ei missään nimessä saa olla! Aina pitää puuttua, jos havaitsee edes vähänkin kiusaamiseen viittaavaa, koska todennäköisesti näet vain jäävuoren huipun ja puuttumattomuudella annat hiljaisen hyväksynnän kiusaamiselle.

Toimin OPH:n rahoittamassa hankkeessa hankepäällikkönä, jonka keskeisenä tavoitteena on löytää parhaat toimintatavat kiusaamisen puuttumiseen, ennaltaehkäisemiseen ja jälkihoitoon. Hankkeessa luomme kiusaamisen vastaisen toimintamallin, joka otetaan valtakunnallisesti käyttöön ammatillisessa koulutuksessa. Hankkeen myötä hyödynnämme olemassa olevia tietojärjestelmiä kiusaamistapauksien ilmoittamisessa ja ilmoittamiskynnyksen madaltamisessa. Koulutamme opettajia kohtaamaan kiusaamistilanteita oikein ja pyrimme vaikuttamaan nuorten käyttäytymistapoihin koulussa.

Yksi hanke ei maailmaa pelasta, mutta toivottavasti saamme jotain hyvää aikaiseksi.